problem z elektryką i klimą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregor71m
    Classic
    • 2009
    • 7

jeżeli akumulator jest sprawny i alternator działa, a występuje taki spadek napięcia przy wielu włączonych odbiornikach - alternator nie jest w stanie dać więcej mocy. Regulator prądu ładowania na alternatorze może być uszkodzony, mogą być szczotki zużyte lub zawieszone, może być zaśniedziały kabel prądowy itd...

Nie mierzyłem napięcia na akumulatorze przy pełnym obciążeniu w mojej Octavii, ale zakładam że jest wyższe od 12,5 V jeśli piszesz że 12,5 V to mało. Przy najbliższej okazji zmierzę bo ciekawi mnie ile jest przy sprawnym układzie ładowania i sprawnym akumulatorze.

Tomek
  • soltys
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 29

witam,
    problem mnie dopadł a mianowicie, moja octavia I ma jakąś zadyszkę z instalacją elektryczną
    5 dni temu padło lewe światło postojowe, nie miałem czasu wymienić sprawdzam wczoraj świeci sama z siebie się naprawiła za to dziś brak podświetlenia w tablicy rejestracyjnej i to tez lewa żarówka, poczekam może się sama naprawi
    i problem klimatyzacja od tygodnia nie chodzi, gdy wciskam na climatronicu przycisk ECON powinna się załączyć sprężarka, zmiana dźwięku pracy silnika i zużycie paliwa a tu nic.

Mam więc pytanko czy może być jakieś zwarcie (czego ewentualnie szukać) - na dworze temeratury ujemne podobno klima ma się załączyć powyżej +4 st., ale moja często pracowała również w minusowych temperaturach po to aby odparować szyby

Pytanko czy ktoś może doradzić czego szukać ewentualnie co testować

Pozdrawiam

Sołtys
    OCTAVIA I 61000 km

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

ECON wyłącza klimę!!
      AUTO lub jak nie ma napisu- klima pracuje
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• soltys
        Classic
        S_OCP Member
        • 2007
        • 29

no tyle kolego to ja wiem, tylko że podczas wciśnięcia ECON napis gaśnie i powinna działać klima a nie działa - nie pracuje sprężarka, charakterystyczny dźwięk oraz powinno wzrosnąć średnie zużycie paliwa - bieg jałowy z 0,7 na 1 - 1,1 a nie wzrasta a więc klima nie działa ,

zobaczymy co serwis powie
        OCTAVIA I 61000 km

Komentarz

Pracuję...